top of page

OM OSS

FÖRENINGEN KHATOON

fyrkant.png

Föreningen Khatoon grundades år 2006 av kvinnorättsaktivisten Soheila Fors. Namnet ”Khatoon” är ett kurdiskt ord som betyder självständig eller egenvärde - en "lady" på engelska. Organisationens logga föreställer en kurdisk kvinna, iklädd i traditionell dräkt som räcker upp sina armar och representerar strävan efter frihet. Den utformades av en kurdisk konstnär i Irak.

Grundaren Soheila Fors var själv utsatt för hedersförtryck men lyckades lämna från förtrycket för att hjälpa andra våldsutsatta kvinnor. Organisationen började sitt arbete utomlands men inriktade efterhand sig mot invandrarkvinnornas situation i Sverige. 

2010 öppnades det första Tehuset i Karlskoga. Året efter öppnades det skyddade boendet "Saras Hus". Idag finns Tehus och mötesplatser inspirerade av tehusen på många platser i Sverige. 

2013 började Föreningen Khatoon etablera företag som anlitar kvinnor med utländsk härkomst i Sverige.

Organisationen Khatoon är ett partipolitiskt och religiöst obunden organisation. 

"Jag känner mig trygg här"

- Anonym hedersutsatt kvinna på vårt skyddade boende

Vår verksamhet

I vår kärnverksamhet är målet att stärka kvinnor som kommer från starkt patriarkala familjeförhållanden som förminskar kvinnors möjlighet till ett självständigt liv.

Our Mission

Tehuset

bild 9.png

Tehuset är en interkulturell mötesplats för kvinnor, där många blivit vänner och hittat ett andrum i en pressad vardag. På tehuset kan man få hjälp med stöd och rådgivning kring olika saker som myndighetskontakt eller få rådgivning för att vägledas in i samhället... Läs mer här

Skyddat boende

björn.jpg

Sedan elva år har enskilda personer och familjer, främst under hedersförtryck fått andrum, trygghet och en ny start. Saras Hus kan erbjuda en hög passiv säkerhet. En placering på Saras Hus stänger ute hoten, kontrollen och ofriheten... Läs mer här

Är du utsatt eller vill komma i kontakt med oss?

bottom of page